PREMIERA IN ROMANIA: APOR pune la dispozitia pacientilor un aparat ultramodern pentru depistarea rapida a cancerului Pentru prima data in tara, un aparat ultramodern pentru depistarea in timp record a cancerului se afla la dispozitia persoanelor cu suspiciuni sau diagnostice oncologice. Totul se datoreaza Asociatiei Pacientilor Oncologici din Romania (APOR). Este vorba despre un computer-laborator conceput pentru depistarea rapida si incipenta a cancerului, care, din aceasta saptamana, functioneaza la Ploiesti. Desi in Romania mai exista un astfel de aparat, el este folosit de catre o companie farmaceutica in scop de cercetare.
“Este primul aparat de acest tip din tara, folosit in sprijinul pacientilor, pentru depistarea precoce a unei forme de cancer intr-un timp record. In doua ore si jumatate poti avea un rezultat relevant. Exista, la ora actuala, si alte investigatii de specialitate, dar rezultatul il primesti in 12-15 zile, lucru care, pentru un pacient oncologic, este extreme de important – timpul”, ne-a declarat Iolanda Gheorghiu, presedintele APOR. Este eliminata eroarea umana Aparatul functioneaza cu un kit in care este depusa proba sanguina si care este introdus in dispozitivul principal, unde va fi analizata timp de doua ore, pana la afisarea rezultatelor complete. In afara de eliminarea totala a erorii umane, dispozitivul permite investigatia oncologica fara a fi nevoie de biopsie, ci doar de recoltarea clasica a unei probe de sange.
“Vreau sa fim deschizatori de drumuri” Ideea de a aduce un astfel de dispozitiv in Prahova, judet in care peste 10.000 de persoane sunt inregistrate cu afectiuni oncologice, a aparut anul trecut. “In luna septembrie a anului trecut, am aflat ca, in Belgia, exista un aparat care poate depista modificatiile genetice pentru trei tipuri de cancer. Din acea clipa, am spus ca eu vreau sa aduc acel aparat in Prahova, vreau sa fie in Ploiesti, vreau sa functioneze la sediul Asociatiei de Pacienti Oncologici. Vreau sa fim deschizatori de drumuri”, ne-a povestit Iolanda Gheorghiu. Proiectul pentru finantarea aparatului a fost intocmit in totalitate de catre presedintele Asociatiei, sustinuta de catre echipa sa. “Am intocmit proiectul si l-am depus la Fundatia Timken, care a fost deosebit de incantata privind modul in care am prezentat situatia, de obiectivele proiectului nostru, de ceea ce face asociatia, incat ne-au acordat integral suma de achizitie a aparatului, suma care nu este foarte mica: 60.000 de euro. Nu este putin si, tinand cont ca este primul aparat al unei asociatii de pacienti care ii permite, in acest mod, sa faca concret si profesionist depistare precoce a cancerului, este o foarte mare realizare”, a adaugat Iolanda Gheorghiu. Inseamna salvare de vieti Depistarea in timp record a modificarilor reprezinta usurare psihica pentru pacienti, dar permite si masuri concrete rapide din partea medicilor.
“Castiga timpul de a face ceva inainte de a deveni o tumora acea modificare genetica. Ajuta omul. De fapt este scopul principal al asociatiei: sa depistam, sa ajutam oamenii sa nu mai ajunga la medic cu metastaze, sau chiar mai tarziu, cand nu se mai poate face nimic, sau chiar in faze atat de avansate incat si medicul devine frustrat ca nu poate ajuta mai mult acea persoana”, a mai adaugat Iolanda Gheorghiu.
Deocamdata, prin acest dispozitiv, pot fi depistate cancerul colorectal, pulmonar si de piele, in prezent aflandu-se in testare kituri pentru depistarea mai multor alte forme de modificari maligne. La evenimentul de lansare a dispozitivului, a fost prezent chiar reprezentantul firmei producatoare din Belgia, Biocartis, ajuns special pentru a cunoaste oamenii care au avut curajul unui asemenea proiect de inalta clasa.
Aparatul este instalat si perfect functional, la sediul laboratorului APOR, str. Zamora nr 5, bloc 111, ap.3.
Pacientii se pot inscrie pentru investigatii online, pe adresa de email: apor.romania@gmail.com sau la telefoanele 0725 541 472, 0763 639 375.
Analizele nu sunt decontate de CAS, dar medicii pot face trimiteri direct catre APOR. Pretul unei astfel de investigatii variaza intre 600 si 1000 de lei.