Cea de-a X-a editie a Forumului National al Asociațiilor de Pacienți, organizat de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), a avut loc în zilele de 24 și 25 mai, la Cluj-Napoca.
Peste o sută de reprezentanți ai organizațiilor de pacienți din întreaga țară și de la nivel european s-au întâlnit pentru a dezbate subiecte de interes public și de actualitate din domeniul sănătății.
Vineri, Forumul s-a desfășurat prin participarea la două workshop-uri: “Vaccinarea pacienților cu afecțiuni cronice” și “Relația pacienților cu directorii de spitale”.
Ziua de sâmbătă a adus în atenție relația asociațiilor de pacienți cu comisiile de sănătate din Parlament și subiecte despre sănătatea cardiovasculară a românilor.
Judetul Prahova a fost reprezentat la eveniment de catre Asociația Pacienților Oncologici – România (APOR), membră a COPAC, direct interesata de temele complexe din acest an, dar si de a continua colaborările și comunicarea cu membri ai organizațiilor din Coaliție.
Participantii la Forum au adus explicații, intrebari și sugestii de rezolvare a problemelor din domeniu.
Un exemplu a fost din partea directorilor de spitale care au sugerat medicilor specialiști sa le ofere pacienților cu afecțiuni cronice si celor cu boli rare, fișe cu indicații speciale în cazuri de urgență, existând situații în care nu s-a știut cum sa li se dea ajutorul rapid acestor persoane.
De asemenea, și medici și pacienți au solicitat autorităților medicale actualizarea protocoalelor medicale.
Mai mult, pacienții au fost încurajați sa comunice managerilor problemele pe care le întâmpină în unitățile sanitare, de multe ori situatii grave rămânând sesizate numai la stadiul rețelelor de socializare sau nici măcar atât.
Au existat și propuneri privind fondurile din Sănătate, mai ales transferarea financiară a analizelor oncologice din pachetul de bază către Programele Naționale, având în vedere discrepanța dintre nevoia rapida de investigații medicale și timpul lung, până la câteva luni de zile, de așteptare a accesului la aceste analize.
“La Forumul din acest an, au participat peste 100 de reprezentanti ai asociațiilor de pacienți. În mare parte, starea Sănătății din România nu este foarte bună și pacienții au nevoie de suport, au nevoie de intervenția autorităților ca sa se pună lucrurile în mișcare pe programele naționale, pe analizele specifice, pe accesul la tratament și la serviciile medicale. Pe de altă parte, este nevoie și de prevenție, ceea de ar scuti sistemul de cheltuieli care pot fi evitate. Este nevoie de colaborare strânsă între spitale și organizațiile de pacienți, cu proiecte comune și sperăm ca autoritățile sa audă și sa sprijine organizațiile de pacienți. Speranța noastră este sa atingem o normalitate în țara asta, să nu mai stingem doar incendii, ci să ne axam pe construcții pe termen lung, pe bugetări pe termen lung, pe programele sustenabile, să avem strategii sectoriale bine definite și asumate de Guvern și mai ales bugetate. Să avem protocoalele puse la punct, pentru că altfel, acționând pompieristic, este un stres foarte mare și un consum enorm”, ne-a declarat, la finalul Forumului, Iulian Petre, vicepreședintele COPAC.