In lipsa unor tratamente miraculoase, de multe ori timpul este o arma importanta impotriva cancerului. Este important ca pacientii sa afle din timp ca sufera de aceasta boala, care de multe ori are sanse de vindecare in stadii incipiente. Totodata, deloc de neglijat este factorul psihologic, chinul prin care un pacient trece de la momentul inceperii investigatiilor de diagnosticare si pana la aflarea rezultatelor. Rămâne pe urmă procedura dureroasă de a recolta biopsie din țesutul afectat. Toate acestea nu se vor mai aplica in Prahova, unde Asociatia Pacientilor Oncologici-Prahova a adus un aparat revolutionar care depisteaza timpuriu mai multe tipuri de cancer, printr-o singura analiza de sange.

Aparatul Idylla a costat 60.000 de euro, bani obtinuti de asociatie din sponsorizarea de la firma Timken, si a fost creat de catre o companie din Belgia. Mai exista unul in Bucuresti,dar apartine unei companii farmaceutice care il foloseste pentru studii clinice, nu pentru pacienti.

Idylla este un laborator la cutie, proba de sânge introducându-se într-o fantă  și in mai putin de trei ore poate depista tipuri de cancer precum cel colorectal, pulmonar si cel de piele.

“Aparatul ne permite să depistăm în timp util o modificare genetică ce poate conduce la apariția unui tip de cancer. Orice om din Prahova sau de oriunde din România poate veni să își facă această analiză. Obiectivul nostru este prevenția și profilaxia, depistarea precoce a cancerului înainte de a deveni tumoră, iar acest aparat, în afară de biopsie solidă, poate determina și din sânge, realizând biopsie lichidă. Am făcut un laborator pentru montarea lui și aici așteptăm oamenii și pentru alte examene de cardiologie, urologie și determinarea stării generale de sănătate. În ceea ce privește analiza pentru cancer, e bine ca oamenii care au avut în familie istoric pe această maladie să înțeleagă că trebuie să își monitorizeze indeaproape starea de sănătate. Sunt tipuri de cancer unde nu se face cu ușurință o biopsie, cancerul colonorectal sau cel pulomnar, de exemplu, dar Idylla o poate face. Important este ca pacientul să vrea să știe un răspuns înainte de a fi prea târziu”, a explicat Iolanda Gheorghiu,  presedinte APOR.

Analizele se realizeaza contra cost pentru ca acest tip de analiza nu este decontat de Casa de Asigurari de Sanatate.

“Costurile nu sunt mari, doar comparativ cu o biochimie clasică, de exemplu. 

O analiză costă între 600 și 1.000 de lei. Kiturile sunt foarte scumpe și de fapt, 93% din costurile analizei, înseamnă aceste materiale“, spune președintele APOR.

Laboratorul APOR poate fi gasit in Ploiesti, pe strada Zamora, nr.5, bloc 111, ap.3. Programari se pot face la numarul:0725541472.

In Prahova sunt 10.000 de persoane bolnave de cancer doar in evidenta sectiei de oncologie de la Ploiesti, pentru ca multi alti pacienti se trateaza la Bucuresti.

 

Sponsori si parteneri

Donatii

Donează pentru tine, donează pentru a fi sănătos!