Cercetătorii Centrului de Cercetare și Prevenție din cadrul Colegiului Dartmouth au dezvoltat un program eficient numit HOBSCOTCH, care poate îmbunătăți calitatea vieții bolnavilor de epilepsie.
Aproape 50% dintre persoanele cu epilepsie au probleme de memorie care le afectează sănătatea, productivitatea și calitatea vieții. Epilepsia este o afecțiune neurologică ce se manifestă prin crize recurente. Este una dintre cele mai des întâlnite boli ale sistemului nervos și afectează persoane de toate vârstele, rasele sau etniile.
Întrebarea cheie
Sesiunile telefonice de la domiciliu, cu antrenori de memorie, ajută la îmbunătățirea intervalului de atenție și a calității vieții pentru adulții cu epilepsie?
Derularea studiului
În cadrul studiului, persoanele adulte cu epilepsie care au suferit crize controlate și necontrolate au fost întrebate despre problemele de memorie cu care s-au confruntat. 66 de adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, care s-au calificat pentru acest studiu, au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a beneficiat timp de 8 săptămâni de HOBSCOTCH și a resimțit îmbunătățiri ale calității vieții, în general, comparativ cu grupul adulților care nu a beneficiat de program. Fiecare pacient din program a fost programat la o vizită de grup, urmată de alte șase săptămânale, 60 de minute de sesiuni prin telefon și o sesiune finală față în față. O sesiune adițională de follow-up a fost efectuată în săptămâna 8. Specialiștii în probleme de memorie au condus aceste sesiuni.
Impact
Participanții la program au experimentat o scădere a nivelului de îngrijorare referitor la crize, mai multă energie și au raportat îmbunătățiri semnificative ale unor abilități mentale precum atenția.
Programul HOBSCOTCH abordează multe dintre motivele pentru care tratamentul este uneori dificil, inclusiv transportul persoanelor bolnave și lipsa accesului la un centru medical dedicat epilepsiei. Participanții și-au îmbunătățit scorul de calitate a vieții (o indicație a modului în care își evaluează calitatea vieții) cu o medie de șapte puncte. Sprijinirea pacienților prin educație și formare de abilități îi poate împuternici să fie parte din programul de tratament. Cei mai mulți dintre pacienții care au participat la program au spus că acesta a fost ”folositor, benefic și oportun”.
Următorul pas
Cercetătorii au dezvoltat o versiune virtuală a programului HOBSCOTCH și o testează prin intermediul altor centre medicale dedicate epilepsiei și a organizațiilor/instituțiilor de sănătate publică.
Sursa: https://www.cdc.gov/features/managing-epilepsy/index.html