Marti, 17 iulie 2023, la Caminul Cultural din Comuna Lipanesti-Prahova, in cadrul Scolii de vara organizata de Primaria Lipanesti, subsemnata, in calitate de Presedinte APOR, am tinut o lectie de educatie sanitara in fata copiilor de la clasa zero pana la clasa a patra, la solicitarea dlui Primar – Robert Nica.

Tema a fost : “Vreau sa fiu un copil sanatos si fericit!”

Am ales sa aduc in fata lor un subiect la nivel emotional si nu fizic. Sa le vorbesc despre CUM se pot mentine sanatosi fizic si sufleteste, devenind constienti de emotiile pe care le resimt.

Li s-a vorbit, si s-a realizat un experiment folosind minci colorateavand  dimensiunea putin mai mare decat cele  de ping-pong, despre CUM ne infleneteaza frica, starea de sanatate.

Li s-a cerut copiilor sa exprime o frica pe care o resimt. Au exprimat: frica de insect, soareci, lei, lupi, avion,etc.

Li s-a aratat ca NU intotdeauna frica resimtita are o corespondenta in viata realas. De ex. Frica de lei sau de lupi, nu este o frica formata in urma unui incidente real.

Li s-a aratata astfel ca frica este IN IMAGINATIA NOASTRA.

Apoi au fost invatati cum sa transforme aceste sentiment dur, greu, intr-o emotie calda, frumoasa.

Folosind mingile colorate li s-au dat sa exprime fraze reparatoare pentru psihic, ca: Te vad! Tu esti frica mea de soareci. Iti trimit iubirea mea. Te iubesc.Te accept. Te asimilez.

La sfarsitul experimentului, la intrebarea mea: “Cum va simtiti acum in corp?”, toti au spus ca mai bine/ mai linistit/ nu mai simt deloc sau nu mai simt atat de tare frica.

Cel mai relevant raspuns la prezentarea mea si cel mai sigur mod de a verifica daca am facut bine ce am facut, a fost reactia copiilor la plecarea din sala.

Au venit sa ma imbratiseze. Cel mai mic- clasa zero trece in  clasa intai – si alti 4 copii de clasa a treia si a doua.

Prezenti au fost 28 de copii.

Exista filmare video de la intalnire cu parte din prezentarea mea.

Am avut dovada ca ORICAT ar parea de “academice” unele notiuni / cunostinte, daca gasesti mijlocul si metoda optima de a le prezenta, pot beneficia de aceste informatii chiar si copii de scoala primara.

Iar PREVENTIA in sanatate de aici incepe. De la emotional.

Sponsori si parteneri

Donatii

Donează pentru tine, donează pentru a fi sănătos!