Anul 2019 a fost un an cu proiecte incepute in 2018 si aprofundate, ceea ce a creat un nou proiect, o noua categorie sociala careia I se adreseaza si noi finantatori.
Am invatat din rezultatele anului 2018, am vazut ce se poate imbunatati, cum se poate obtine mai multe raspunsuri pentru beneficiari.
Prin proiectul “Castiga timp! (2)”, finanatator United Way, asociatia s-a adresat pe de o parte copiilor aflati in evidenta DGASPC Prahova – centrele institutionalizate si cei aflati in grija asistentilor maternali, dar si persoanelor in varsta aflate in centrele de ingrijire batrani ce apartin tot de DGASCP Prahova.
Au beneficiat de analize GRATUITE 500 de copii, 87 de batrani si 17 persoane cu antecedente oncologice.
Rezultatele obtinute, chiar daca au insemnat diagnostic puse copiilor – in special talasemie- sau anemie feripriva ori si mai dure, ne-au dovedit IMPORTANTA acestui proiect.
In plus, la fel ca si in cazul celorlalte proiecte de preventie, toti beneficiarii au primit consiliere post –analiza si au fost indrumati catre medicii de specialitate in functie de rezultatul acestor analize.
La fel ca in ceilalti ani, au fost realizate PENTRU COPII, analize repetate la 3 sau 6 luni, atunci cand rezultatul initial a impus asta.
Chiar daca au fost copii aflati in centre sau copii din comune defavorizate economic si social si chiar daca proiectul s-a incheiat, copiilor li s-au REPETAT analizele.
Tot in cadrul acestui proiect au fost realizate analize de marker cardiac pentru 16 persoane varstnice de la Casa Seniorilor din comuna Zamfira – Prahova.
Acest raport va contine si 4 “ Povesti de succes”, de fapt redarea unor ganduri ale beneficiarilor proiectului “Castiga timp!” (2), prin cuvintele reprezentantilor legali ai institutiilor in care a fost implementat proiectul.
Tot in anul 2019, A.P.O.R. a implementat proiectul “Timpul nu asteapta!Tu, ce astepti?” al carui finantator a fost Consiliul Judetean Prahova, pe Legea 350 / 2005.
Scopul acestui proiect a fost familiarizarea opiniei publice cu ideea si actiunea de PREVENTIE si PROFILAXIE si implementarea acestor notiuni in viata personala si profesionala dar si dezvoltarea in randul adultilor a sentimentului de responsabilite pentru deciziile in domeniul sanatatii pentru ei si copiii sau elevii lor.
Actiunea principala a proiectului a fost redactarea unui Ghid de preventie in cardiologie si profilaxie in oncologie pentru cadrele didactice si asistenti medicali si apoi, lansarea acestuia in cadrul a 3 licee din 3 comune prahovene: Lipanesti, Barcanesti, Floresti, unul din Valea Calugareasca unde invata elevi din mai multe sate si unul din Ploiesti – UCECOM unde la fel, invata in special copii din mediul rural.
In cadrul evenimentului din 1 Octombrie, in fata a 150 de cadre didactice, cadre medicale, reprezentanti ai media locala si a Consiliului Judetean, a Institutiei Prefectuluijudetului Prahova, au fost prezentate date referitoare la numarul de cazuri de afectiuni cardiovasculare in crestere la populatia tanara- 35-45 de ani; a numarului de cazuri oncologice depistate prea tarziu sau a cresterii numarului de cazuri de leucemie la copii.
Acest lucru impune o educare in randul populatiei cu privire la ideea de PREVENTIE, pe principiul exprimat de A.P.O.R., ca “ Sanatatea nu se cumpara ci se castiga”.