
Intenția asociației de a desfășura campania de profilaxie pentru leucemia la copii a fost anunțată la evenimentul “Sunt femeie orice ar fi!” organizat în data de 1 octombrie 2015. In acest mod A.P.O.R. realizează și demonstrează prin activitatea sa, legătura ce există între mamă și copil, legatură ce este cu atât mai puternică și armonioasă DACĂ, atât mama cât și copilul sunt sănătoși.
Toată activitatea de profilaxie pe cele doua domenii, A.P.O.R. le poate realiza datorită sponsorilor ce au permis achiziționarea de aparatură și reactivi necesari: OMV PETROM, CONPET SA.
Așa cum cancerul de sân este pe primul loc între tipurile de cancer la femei, leucemia este cea mai frecventă formă de cancer la copii. Reprezintă aproape 20% dintre tipurile de cancere pediatrice.
Rata de supraviețuire pentru un copil cu leucemie depistată la timp, este de 80%!
In Romania în 2014-2015 a crescut numarul de cazuri de leucemie la copii și a scazut varsta la care se instaleză. Anual sunt depistați peste 500 de copii cu leucemie la varsta între 2-12 ani.
In Romania nu exista clinică oncologică-pediatrică, ceea ce există, sunt secții de oncologie pediatrică în cadrul spitalelor de adulți.
In Romania nu exista în fiecare județ medic hematolog. Cel puțin unul! La nivel de județ.
In Romania nu exista Registrul de cancer, instrument necesar pentru a avea o hartă reală a distribuirii numarului de pacienți cu cancer la nivel de țară, pe grupe de varstă și mai ales, pe tipologie de cancer.
In Romania nu exista suficiente clinici de oncologie, nu sunt specifice, si mai ales, nu sunt echilibrat distribuite la nivel de țară. Institutul Fundeni-spre ex. – deservește pacienți cu ORICE TIP de cancer.
Proiectul a urmarit:
- Conștientizarea mamelor / tutorelor de copii cu varsta între 3-18 ani, asupra importanței depistarii precoce a unei afecțuni a sangelui (anemie severa, talasemie, hemofilie) care pot degenera în leucemie.
- Educarea /sensibilizarea mamelor/ tutorelor de copii cu varsta intre 3-18 ani, asupra importanței utilizarii diferențiate a medicației la copii.
Proiectul s-a dovedit necesar, problema este reală, solutia există, rezultatele sunt concret masurabile și ce este cel mai important, poate fi extins la nivel regional și național. Chiar dacă rezultatele nu sunt favorabile din punct de vedere medical, ele sunt importante pentru copii în cauză care în acest mod au o șansă la supraviețuire sau chiar la însănătoșire.