Daca pana acum, fiecare pacient era singur pe drumul de convietuire cu o forma de cancer, acum, de la nivelul cel mai inalt, de la Bruxelles, vin informatii de natura administrativa/ legislativa,  care sustin PREVENTIA si DEPISTAREA PRECOCE in oncologie. Astfel, fiecare roman interesat, poate avea acces la informatii despre ce inseamna preventia in privinta cancerului si ce se poate face.

Pe 4 februarie, cu ocazia Zilei Mondiale a Cancerului, Comisia Europeană a lansat o consultare publică la nivelul întregii UE cu privire la Planul european de luptă împotriva cancerului.  Consultarea va ajuta la modelarea Planului, la identificarea domeniilor cheie și la explorarea acțiunilor viitoare.

 În fiecare an, 3,5 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer în Uniunea Europeană. Este o problemă serioasă de sănătate, care va afecta direct 40% din cetățenii UE, cu impact important asupra sistemelor de sănătate și economiilor europene.  Cu toate acestea, cu până la 40% din cazurile de cancer atribuite unor cauze prevenibile, domeniul de acțiune și potențialul de a reduce numărul de cazuri în UE sunt imense.

După cum a anunțat președintele CE, Ursula von der Leyen, Comisia va prezenta un plan european de reducere a suferinței cauzate de boală și sprijinirea statelor membre pentru îmbunătățirea controlului și îngrijirii bolnavilor de cancer: „Toată lumea are un prieten, un coleg sau o rudă care a trecut prin asta. Toată lumea a experimentat același sentiment de tristețe și neputință. Dar putem face ceva – individual și colectiv. La nivelul statelor membre și prin intermediul Uniunii Europene. Desigur, nu pornim de la zero. Dar putem face mult mai multe decât facem în prezent. Astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Cancerului, începem o cale comună care va duce la Planul european de acțiune împotriva cancerului”.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Cancerul este un domeniu în care cetățenii UE se așteaptă să luăm măsuri decisive. O Europă care se străduiește mai mult este o Europă care își ascultă cetățenii, care are grijă de bunăstarea lor. Este vorba despre Planul european de luptă împotriva cancerului – care face diferența pentru cetățenii, pacienții și sistemele de sănătate din Europa. Succesul Planului va depinde de implicarea deplină a cetățenilor, a bolnavilor de cancer, a părților interesate și a actorilor la nivel european, național și local. Invit toată lumea să participe și să facă acest plan cât mai ambițios și eficient. Împreună putem face diferența.”

 Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului de viață european, a declarat: „ Cancerul ne privește pe noi, într-un fel sau altul. Promovarea modului nostru de viață european este, de asemenea, despre valori, demnitate și sinergii; asta ar trebui să se bazeze pe orice politică privind cancerul. Planul european de luptă împotriva cancerului este un nou efort major pentru a face acest lucru, prin deschiderea unei noi ere în prevenirea și îngrijirea cancerului. Împreună, să modelăm un plan de luptă împotriva cancerului centrat pe pacient, care aduce speranță și oportunități de viață pentru toți pacienții, familiile lor și prietenii lor din Europa. Putem câștiga această bătălie! ”

Planul european de luptă împotriva cancerului va propune acțiuni în fiecare etapă-cheie a bolii:

  • Măsuri de prevenire: prevenirea este cel mai simplu și eficient mod de reducere a cancerului în UE. Măsurile privind prevenirea ar putea include accesul îmbunătățit la diete sănătoase și acoperirea vaccinării; măsuri pentru reducerea factorilor de risc pentru mediu, cum ar fi poluarea și expunerea la substanțe chimice; cercetare și sensibilizare.
  • Depistarea precoce și diagnosticul: Măsurile pentru îmbunătățirea șansei unui rezultat mai bun pentru sănătate prin diagnosticul precoce ar putea include creșterea acoperirii populației țintă pentru depistarea cancerului; utilizarea sporită a soluțiilor digitale și a suportului tehnic acordat statelor membre.
  • Tratament și îngrijire: Măsurile pentru îmbunătățirea rezultatelor îngrijirii și tratamentului împotriva cancerului ar putea include îmbunătățirea accesului la un tratament de înaltă calitate și adoptarea de noi terapii; măsuri pentru a asigura disponibilitatea și accesibilitatea medicamentelor esențiale; inovație și cercetare.
  • Calitatea vieții: Măsurile pentru a asigura cea mai bună calitate posibilă a vieții pentru pacienții cu cancer, supraviețuitori și îngrijitori ar putea include măsuri pentru îmbunătățirea reintegrării profesionale; prevenirea discriminării; furnizarea de îngrijiri paliative și transferuri de bune practici.

Obiectivul consultării publice este de a permite cetățenilor și părților interesate să contribuie și să își exprime opinia cu privire la cele mai bune modalități de a aborda această problemă în UE. Rezultatele consultării se vor încadra în conținutul planului european de combatere a cancerului și vor ajuta la identificarea zonelor și sfera acțiunilor viitoare. Consultarea se va desfășura timp de douăsprezece săptămâni. Pe lângă consultarea publică, Comisia lansează și o consultare cu privire la Foaia de parcurs a Planului, care se întinde pe patru săptămâni. Până în iulie, anumite elemente ale planului vor fi discutate cu statele membre, dar vor fi și consultări cu părțile interesate.

Se poate spune că pe pe 4 februarie 2020, Comisia Europeană și-a început misiunea cu privire la Planul european de luptă împotriva cancerului în cadrul unui eveniment desfășurat la Parlamentul European de la Bruxelles – conferința  E nevoie de eforturi mai susținute!   Deși UE are o istorie lungă în lupta împotriva cancerului, există încă multe provocări. Acest eveniment demonstrează angajamentul puternic al UE de a lupta împotriva cancerului și de a valorifica puterea colectivă pentru schimbări .

Evenimentul a reunit o serie de părți interesate, inclusiv lideri politici, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, ministere ale sănătății, medici academicieni, oameni de știință și profesioniști din domeniul sănătății, sectorul privat și ONG-uri, precum și pacienți cu cancer și supraviețuitori, care și-au  împărtășit mărturiile personale.

Într-un  mesaj postat cu prilejul zilei de 4 februarie – Ziua Mondială a Cancerului,  europarlamentarul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European a subliniat faptul că  menținerea luptei împotriva cancerului este o prioritate a Uniunii Europene și rămâne o prioritate și pe agenda sa. De asemenea, europarlamentarul român va continua să aducă toate argumentele, și în țară și la Bruxelles, pentru finanțarea continuă a programelor pentru diagnosticarea timpurie a bolii și a cercetării pentru descoperirea de noi terapii care să vindece cancerul. Cristian Bușoi a mai declarat: „La Bruxelles, am reușit deja să conving Parlamentul European să aloce o sumă record cercetării în Sănătate: 9,2 miliarde de euro și să prioritizeze finanțarea descoperirii tratamentelor pentru eradicarea cancerului pediatric. Voi face toate eforturile ca această sumă să nu fie diminuată în bugetul noului exercițiu financiar, aflat încă în dezbatere. Mă bucur că și România profită de fondurile europene alocate prevenției, iar Guvernul liberal a reușit să atragă 100 de milioane de euro pentru programe de screening și prevenire a cancerului de sân, a cancerului colorectal și de col uterin. Desigur că mai sunt încă multe lucruri de făcut pentru ca pacienții să nu sufere și să aibă acces continuu la tratament de cea mai bună calitate. Dar, dacă ne vom uni eforturile, vom reuși să învingem boala!”

foto: © European Union, 2020

Sponsori si parteneri

Donatii

Donează pentru tine, donează pentru a fi sănătos!