Mulți factori pot crește riscul de apariție a demenței: îmbătrânirea, fumatul, diabetul necontrolat, hipertensiunea arterială și consumul excesiv de alcool. Riscul crește și dacă aveți în familie persoane cu demență. Simptomele demenței pot fi inversate dacă sunt cauzate de deshidratare sau alte afecțiuni curabile. Dar cele mai multe forme de demență se înrăutățesc pe măsură ce trece timpul și, din păcate, nu există un tratament. Cercetătorii caută modalități de a încetini evoluția bolii sau de a preveni apariția ei.

Cauze

Două dintre cele mai des întâlnite cauze de demență la vârstnici sunt boala Alzheimer și demența vasculară (afecțiune care deteriorează alimentarea cu sânge a creierului). Demența vasculară apare adesea după un atac vascular- cerebral sau din cauza aterosclerozei cerebrale (întărirea și îngustarea vaselor de sânge de la nivelul creierului). Alte cauze ale demenței pot fi: boala Parkinson, virusul HIV, răni la cap și boala difuză cu corpi Lewy.

La persoanele cu vârsta de până la 60 de ani demența este adesea cauzată de un grup de boli cerebrale numite afecțiuni frontotemporale. Boala începe în partea din față sau pe lateralele creierului și avansează gradual. O formă rară, moștenită de Alzheimer poate apărea și la persoanele cu vârsta de 30, 40 sau 50 de ani.

Simptomele demenței pot varia, în funcție de regiunea creierului care este deteriorată.În general, partea stângă a creierului este legată de vorbire, iar partea dreaptă de comportamentul social. În cazul afecțiunilor frontotemporale, dacă acestea încep din partea stângă a creierului, persoana afectată poate avea probleme de limbaj; dacă încep din partea dreaptă, este afectat comportamentul persoanei și boala poate fi interpretată greșit ca o afecțiune de natură psihică. Deteriorările anumitor regiuni ale creierului pot cauza apatia, dispariția inhibițiilor sau lipsa de interes pentru sentimentele celorlalți.

În boala Alzheimer, primele sunt afectate ariile asociate memoriei din partea inferioară și de jos a creierului. Alte tipuri de demență pot afecta regiunile creierului care controlează mișcarea. Tratamentul pentru toate aceste afecțiuni este diferit, de aceea este important ca boala să fie diagnosticată corespunzător.

Semnele demenței

  • Repetarea la nesfârșit a aceleiași povești sau întrebări
  • Dezorientarea, chiar și în spații familiare
  • Iluzii sau comportament agitat
  • Probleme de limbaj, mișcare sau în a recunoaște diverse obiecte
  • Probleme de memorie sau concentrare
  • Dificultăți în a păstra direcția
  • Probleme în recunoașterea oamenilor, locurilor sau a momentului zilei
  • Neglijarea siguranței personale, igienei și nutriției

Sursa: https://newsinhealth.nih.gov/special-issues/seniors/dealing-dementia

 

Sponsori si parteneri

Donatii

Donează pentru tine, donează pentru a fi sănătos!