In acest an, Revista „Politici de Sanatate” a organizat cea de-a cincea editie a Masterclass-ului „Scoala Pacientilor”. Asociatia Pacientilor Oncologici – Romania (APOR) a fost invitata la eveniment.

Masterclass-ul gazduit la sediul CNAS, in zilele de 28 si 29 martie 2019, a reunit, alaturi de organizatii ale pacientilor, reprezentanti ai institutiilor nationale de profil si reprezentanti ai farmaciilor.

Prezenta la Masterclass, presedintele APOR, Iolanda Gheorghiu a prezentat, la categoria „Cancerul la copii”, activitatea asociatiei in acest sens.

Una dintre campaniile cele mai intense ale APOR este cea de profilaxie pentru leucemia la copii, „Te rog, mama, ai grija de mine!”

Așa cum cancerul de sân este pe primul loc între tipurile de cancer la femei, leucemia este cea mai frecventă formă de cancer la copii. Reprezintă aproape  20% dintre tipurile de cancere pediatrice.

Rata de supraviețuire pentru un copil cu leucemie depistată la timp, este de 80%!

In Romania în 2014-2015 a crescut numarul de cazuri de leucemie la copii și a scazut varsta la care se instaleză. Anual sunt depistați peste 500 de copii cu leucemie la varsta între 2-12 ani.

In Romania nu exista clinică oncologică-pediatrică, ceea ce există, sunt secții de oncologie pediatrică în cadrul spitalelor de adulți.

In Romania nu exista în fiecare județ medic hematolog. Cel puțin unul! La nivel de județ.

In Romania nu exista Registrul de cancer, instrument necesar pentru a avea o hartă reală a distribuirii numarului de pacienți cu cancer la nivel de țară, pe grupe de varstă și mai ales, pe tipologie de cancer.

Mai multe despre campanie AICI

 

Sponsori si parteneri

Donatii

Donează pentru tine, donează pentru a fi sănătos!